streamline webdesign


A FI relé működése

A FI relé működése

A rosszul szigetelt, sérült elektromos vezetékek, illetve a zárlatos berendezések igen veszélyesek lehetnek, mivel könnyedén áramütést okozhatnak. Ez ellen védekezhetünk a FI relé segítségével.

Ezt az eszközt is be kell iktatni az elektromos hálózatba, így fog megvédeni bennünket az áramütéstől. A FI relé tulajdonképpen egy érzékelő, ami pontosan méri a fázis és a nulla vezetékek közötti áramerősség különbséget. Alapállapotban a két vezetéken megegyező kell legyen az áramerősség mértéke.

Azonban, ha valahol elfolyik az elektromosság, zárlat vagy sérült szigetelés miatt, akkor rögtön megszakítja az áramkört és ezáltal védelmet nyújt. Ezért nevezik érintésvédelmi relének is ezt a készüléket.

Már nagyon kicsi különbségeket is képes észlelni, így ha valaki hozzáér egy zárlatos eszközhöz, akkor a másodperc tört része alatt megszakítja az áramkört, így elkerülhető a tényleges áramütés lehetősége. A FI relé ugyanakkor nemcsak életeket menthet, de megkíméli az elektromos berendezéseket is, a zárlat okozta károktól.