streamline webdesign


DoclerNet

DoclerNet

Az elmúlt években sorra sújtották különböző zavarok még a legnagyobb felhőszolgáltatókat is, mint a Microsoftot, az Amazont, a Web Services-t, a Google-t és a Salesforce.comot. 

Ezzel párhuzamosan sorra merülnek fel biztonsági problémák is a technológiával kapcsolatban, hiszen meredeken emelkedik a felhőrendszerek elleni támadások száma.

Bár valójában egyre megbízhatóbb a technológia, a leállásokról szóló újabb és újabb hírek azt a látszatot keltik, hogy egyre nagyobb problémával állunk szemben.

Joseph Tsidulko a „10 legnagyobb felhőleállás 2015-ben” szerzője szerint paradox módon, bár a felhőrendszerek egyre ritkábban hibásodnak meg, a leállások mégis nagyobb kárt okoznak, mint valaha. 

A Salesforce.com felhasználói például négyórányi adatukat veszítették el az adatbázis meghibásodása miatt, ugyanis a rendszert csak egy biztonsági mentés visszaállításával lehetett csak helyreállítani.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az informatikai rendszerek leállásai végeredményben elkerülhetetlenek, függetlenül attól, hogy hagyományos vagy felhő alapú szolgáltatásokról van szó.

A mai technológiai mellett könnyebb nyomon követni a rendszerek rendelkezésre állási idejét, mint valaha, ezért is kap nagyobb publicitást egy-egy meghibásodás. A Microsoft és a Google például valós időben nyújt tájékoztatást, mindent felhőrendszerüket ért leállásról.

A Google Apps for Work szeptember 14-ei leállása miatt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság felhasználói nagyjából 90 percig nem tudták elérni a szolgáltatást.

Egy nappal később a Microsoft Azure felhő platformja szenvedett egy nagyobb szabású zavar miatt, melynek eredményeképpen több kritikus alrendszere, köztük az adatbázisok közel két óráig nem voltak elérhetőek.

A felhő alapú rendszerek megbízhatósága egyre fontosabb kérdés, hiszen a világ legnagyobb szolgáltatói folyamatosan költöztetik át rendszereiket saját adatközpontjaikból a felhőbe.

Ezzel párhuzamosan természetesen folyamatosan nő az igény a külső szerver és VPS szolgáltatások iránt is, mint amilyeneket a DoclerNet is nyújt Magyarország területén.