streamline webdesign


trapézlemez tető

Trapézlemez tető

A trapézlemez tetők megfelelő tervezése és kivitelezése megtérülő befektetés, esztétikai és energiahatékonysági szempontból egyaránt. A tetőfedés alapvetően meghatározza épület megjelenését és funkcióját. A trapézlemez az egyik legnépszerűbb választás a magyarországi építkezések során, hiszen tartós, gazdaságos és a megjelenés terén szintén megállja a helyét.

Ugyanakkor további célokra is felhasználható nagy sikerrel. Az aceltrapezlemez.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod. Ebben a cikkben bemutatjuk a trapézlemez tető rétegrendjének alapjait, hogy segítsünk a legjobb döntés meghozatalában, amennyiben az otthonod felújítását tervezed.

Miért éppen a trapézlemez?

A trapézlemez egyfajta profilozott acéllemez, ami eltérő vastagságban és színben kapható, így könnyen illeszkedik a különböző építészeti stílusokhoz. Ezen felül, a szerelése gyors és egyszerű, nem igényel speciális szakértelmet, így a költségek is csökkenthetőek vele. Az alapanyag, ami általában 0,35 – 0,75 milliméter vastag, hidegen formázott acéllemez, külön UV-álló bevonattal is ellátható, ezzel kitolva az élettartamot és jobb színmegtartást garantálva.

A trapézlemez tető rétegrendje

A trapézlemez tetők esetében több rétegben gondolkodunk, amik mindegyike elengedhetetlen a tartósság és a funkcionalitás szempontjából. Ezek kialakítása során figyelembe kell venni az épület geográfiai elhelyezkedését, a klímát és a lejtés mértékét. Lássuk, milyen rétegek alkotják a trapézlemez tetőt!

1. Masszív alátétszerkezet

Az alátétszerkezet a tető legalsó rétege, ami közvetlenül a tartószerkezetre kerül felszerelésre. Gyakran használnak hozzá falemezt vagy OSB lapot, ami biztosítja a trapézlemez stabil tartását. Ez a réteg szolgál alapul a további szigetelés és a lemezek rögzítéséhez.

2. Hő- és hangszigetelés

A hőszigetelés nélkülözhetetlen, ha energiatakarékos, komfortos otthont szeretnél. Üvegvatta, kőzetgyapot, polisztirol anyagokat használnak ehhez, amik jól bírják a nedvességet és kitűnő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A hangszigetelés szintén fontos tényező, különösen zajos környezetben, ahol a trapézlemez adottságai miatt fokozott lehet az ilyen jellegű terhelés. Gyakran említik negatívumként ezen termékek esetében az esőcseppek hangját. A megfelelő szigetelés ezt a problémát megszünteti.

3. Párazáró réteg

A párazáró réteg elengedhetetlen, hogy megakadályozza a kondenzvíz képződését a szigetelés rétegeiben, ami idő előtti korrózióhoz, a faelemeknél korhadáshoz vezethet. Ezt a réteget közvetlenül a szigetelés fölé helyezik és gondosan rögzítik, hogy ne legyenek hézagok.

4. A legfelső réteg a trapézlemez

A trapézlemez a tető legkülső rétege, ami közvetlenül a párazáró réteg fölé kerül. A lemezeket speciális csavarokkal rögzítik a szakemberek az alátétszerkezethez. Ezek felrakása közben még gondolnod kell a szegélylemezek, vízvetők és más kiegészítők alkalmazására is. Ezekkel együtt válik a trapézlemez tető egységes és masszív felületté, ami maximális stabilitást biztosít, még a kifejezetten extrém időjárási körülmények ellenére is.

Mivel a trapézlemez sokkal könnyebb, mint az egységnyi felületre vetített cserép súlya, ezért a teljes tető sokkal könnyebb lesz, ezzel csökkentve a falakra és alapra nehezedő nyomást. Felújításnál tehát keresve sem találhatnál jobb megoldást ennél!