streamline webdesign


Grantis a társasházi biztosítás

Grantis a társasházi biztosítás

Manapság egy saját otthon, még ha az társasházban található is, az embernek nagyon nagy értéke, amit érdemes bebiztosítania. Azonban a társasházi biztosítás fontosságát sem szabad elbagatellizálni, hiszen ebben a felállásban a lakók felelnek a közös helyiségek épségéért is. A Grantis a társasházi biztosítás kapcsán erre is felhívta már a figyelmet korábban. Soha ne kerüljön sor többé a címben említett házomlásra, de egyéb károk is érhetik a lakástulajdonosokat a társasházak esetében.

Egyetlen példa, hogy télen a tetőről lezúduló hótömeg esetleg magának a tetőnek a beomlása több tízmillió forintos kárt is okozhat a tömb mellett parkoló személyautókban, valamint komoly személyi sérüléseket is okozhat. Ilyenkor, ha az adott társasház nem rendelkezik felelősségbiztosítással, akkor a lakástulajdonosok tulajdoni hányaduknak megfelelő mértékben felelősek lehetnek a kárért és kötelesek azt megtéríteni. Szakemberek tapasztalatai szerint, ezzel a ténnyel csak kevés lakó van tisztában.

Ezért elengedhetetlen, hogy minden társasház kössön biztosítást, hogy szükség esetén a lakástulajdonosoknak ne a saját zsebeikből kelljen a kárt kifizetniük. A társasházak kétféle módon köthetnek biztosítást. Általános módozat erre, hogy a lakók egyenként saját biztosítást kötnek a lakásukra, a közös használatban lévő helyiségekre pedig társasház biztosítást kötnek. De van egy olyan lehetőség is, hogy a lakástulajdonosok egy úgynevezett teljeskörű társasház biztosítást kötnek, aminek a hatálya mindenre kiterjed.

Ennek a módozatnak az egyszerűbb adminisztráció, a gyorsabb ügyintézés az előnye. Ugyanakkor a biztosítás díjazása is sokkal alacsonyabb, mert ha az egész társasház egy biztosítóval köt szerződést, akkor azt az adott társaság kedvezményekkel jutalmazza. Mivel egy ilyen döntéshez szükség van a lakóközösség többségének szavazatára, a szakértők szerint ez nem jellemző, a lakók nagy része egyáltalán nem mutat érdeklődést a társasház biztosítás iránt. Ahol van is ilyen biztosítás, azt időnként szükséges felülvizsgálni, nehogy az alulbiztosítás helyzete álljon fenn.