streamline webdesign


Életbiztosítások adózása

Életbiztosítások adózása

Azt már megszokhattuk az elmúlt években, hogy az adójogi szabályozás bizony rendkívül gyorsan változik. Nem csak vállalkozások vagy munkavállalás kapcsán érdemes azonban tisztában lenni az aktualitásokkal, hanem bizony életbiztosítások kapcsán is. Míg a 2014-es évben a nyugdíjbiztosítások terén tapasztalhattunk némi változást, addig az idei év az életbiztosítások terén hoz újdonságokat. Lássuk, mire számíthatunk a témával kapcsolatban!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a pénzügyi megtakarítások esetén a nyereség 16 százalékát kamatadónként, 6 százalékát pedig EHO-ként kell kifizetni adó céljára. Kivétel természetesen van, mégpedig az olyan hosszabb távú konstrukciók, mint például a befektetéses életbiztosítások. Ezek esetében ugyanis hat év után 8 és 3 százalékot tesznek ki a korábbiakban megfogalmazott adónemek, ha pedig eléri a 10 évet a befektetés, akkor adómentes nyereségre tehetünk szert.

A 2015-ös adózás szerint nyugdíjbiztosításokra továbbra is adókedvezmény van érvényben, vagyis minden befizetett 100 forintunk után 20 forinttal csökkenthetjük az adónkat. A vonatkozó szabályozás 130 ezer forintban maximalizálja a felső korlátot, tehát legfeljebb ennyivel gazdagodhatunk az adótámogatásnak köszönhetően.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hagyományos életbiztosításokkal szemben egyre többen választják a megtakarítási célúakat, melyeket nyugdíjra, lakásra, vagy gyermekünk jövőjének biztosítása érdekében is megköthetünk. Ha előre gondolkodik, és körültekintően hozza meg a pénzügyi természetű döntéseket, azzal sokat tehet későbbi anyagi biztonsága érdekében.