streamline webdesign


Illóolaj

Illóolaj

A növények már nagyon régtől fogva állnak az emberek szolgálatában. Tehát tévedés azt hinni, hogy az illóolajok csak a mai kor emberét szolgálják. Már az egyiptomi és a kínai kultúra is említést tett róluk néhány ezer évvel ezelőtt.

Akkor még a napi élet részei voltak, hiszen nem volt ismert a vegyipar. Az illóolajok lepárlással készültek, vagy egy adott növényt olajban áztattak bizonyos ideig. Az élet minden területén használatosak voltak, a szépítkezéstől az egészségmegőrzésen és gyógyításon át a halottak balzsamozásáig.

Ma ennek a tudásnak csak a töredékét ismerjük. De az tény, hogy az illóolajok még a technikailag fejlett kozmetikai és gyógyszeripar mellett is megállják a helyüket. Töményen nem használjuk őket, csak hígított állapotban.

A hígítás pedig történhet vízzel vagy olajjal. A víz nem oldja a legtöbb olajat, csak a felületén úszik, de pl. illatmécsesbe ez teljesen megfelel. Fürdővízbe is ily módon használjuk. Olajjal hígítjuk abban az esetben, amikor masszázshoz vagy bedörzsölésre használjuk.