streamline webdesign


Az emberiség egyik legősibb és legtiszteletreméltóbb mestersége, ami több ezer éves múltra tekint vissza. A borászat folyamata természetesen a szőlőtermesztéssel kezdődik. Az ültetvények gondos kezelése meghatározó szerepet játszik a végtermék minőségében.

A szüretelés időzítése kulcsfontosságú, mivel a szőlőszemek cukor-, sav- és aromatartalma változik. A szüret után a szőlőt préselik és a mustot erjesztik. Az erjesztési idő hossza és a hőmérsékletnek a szabályozása befolyásolja az ital jellegzetességeit. Ezek után az érlelésre kerül sor, ami lehet rövid időtartamú, de akár évekig is eltarthat. A borászat nem csupán tudomány, de művészet is. A mestereknek érzékük van a bor jellegzetességeihez és képesek arra, hogy a különböző ízeket összhangba hozzák.

Fontos gazdasági tevékenység is, hiszen hozzájárul a gasztronómia gazdagításához és a turizmushoz, ezen kívül összeköti az embereket a természettel. Érdemes megemlíteni, hogy a borászat nemcsak a termesztésről szól, hiszen a kóstolás, illetve az értékelés is hozzátartozik.